Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje

 

 

Cebula po orleańsku

Na 6 osób

30 małych świeżych cebulek
20 cl bulionu, dobrze skoncentrowanego
50g masła
sol, pieprz
Kilka kromek chleba pieczonego (np. w tosterze)


Przygotowanie: 10min
Pieczenie: 30min

Obrać cebulki

Zagotować bulion w garnku. Do gotującego się bulionu dorzucić masło ubijając je w tym samym momencie.
Posolić i popieprzyć, a następnie dodać do bulionu cebulki. Gotować pod przykryciem, na łagodnym ogniu, przez 30 minut często przewracając cebulki.

Po 30 minutach gotowania, przekładamy cebulki wraz z bulionem do talerzy. Jemy razem z pieczonym chlebem.